Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Antoni Badia
Antoni Badia
Professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació. Universitat Oberta de Catalunya
Mestre d'Educació General Bàsica Professor d'ESO. Cap del departament d'assessorament psicoeducatiu Formador de professors Professor d'universitat.

Les tres coses que he après

1

Família i escola, pares i mestres

En aquest espai se’ns demana que parlem sobre aquelles coses que han fet canviar les concepcions dels participants sobre l’educació. La primera “cosa” que vull mencionar està relacionada amb el rol de l’escola en la societat actual. Al llarg del temps he viscut l’escola amb diverses identitats (com a alumne, com a professor, com a psicopedagog, com a formador de mestres, professors i psicopedagogs, i com a pare). Encara que sigui cert que actualment estem en una societat on els joves poden accedir a una quantitat ingent (“infinita” deia un jove!) d’informació a través d’Internet, em continuo resistint a treure gens d’importància al paper que ha de jugar la família i l’escola, els pares i els mestres, en l’educació dels nens i joves. Quin camí més complex s’ha de recórrer entre la informació i el coneixement!
2

Que no es difuminin els conceptes educatius

La segona “cosa” està relacionada amb la necessitat de construir coneixement compartit sobre l’àmbit educatiu, i el poder que tenen els “conceptes educatius” per aconseguir aquesta finalitat. Com passa en el món del futbol, infinitat de veus parlen d’educació en escenaris diversos, però en força ocasions s’utilitzen els mots de manera poc precisa, amb significats diversos. Et trobes tan poques persones que realment entenguin de futbol! Crec que si tots ens esforcem en fer avançar el grau en que els significats dels conceptes es comparteixin, aconseguirem un diàleg més constructiu i que faci avançar els intercanvis entre col•lectius acadèmics i professionals. Ara mateix tinc aquesta impressió quan es parla, entre molts altres conceptes, de “competència” en l’àmbit escolar. No creieu que hauria d’existir una única definició?
3

Ensenyar: també una qüestió de competències

La tercera qüestió té a veure amb la importància del nivell tècnic/procedimental en l’efectivitat de l’ensenyament del professorat. Els mestres i professors son molt més que gestors de grups a l’aula, experts que saben coneixements i tècnics en ensenyar-los. Per suposat han de tenir i tenen moltes altres funcions, però la que vull ressaltar aquí es la competència en ensenyar. Sóc partidari d’aprofundir molt més en la formació del professorat en mètodes, procediments i tècniques innovadores en l’ensenyament d’àrees curriculars específiques. D’aquesta manera podríem deixar d’haver de respondre a preguntes tant senzilles com: Perquè encara es continua ensenyant les taules de multiplicar de la mateixa manera que me les van ensenyant a mi (us podeu imaginar a què es refereixen...) si es coneixen nous enfocaments en el seu ensenyament que són millors?
Altres veus de la comunitat educativa
Montserrat del Pozo Montserrat del Pozo
Directora del Col•legi Montserrat...
Que tots posseïm les Intel•ligències Múltiples i que, per tant,...
Jose Ramon Ubieto Pardo Jose Ramon Ubieto Pardo
Psicòleg clínic i psicoanalista
La conversa como una nova pragmàtica de l’acció
Jaume Pera Arenas Jaume Pera Arenas
TUTOR
Hi ha coses petites importants
Julio Fermin Gualan Tene Julio Fermin Gualan Tene
Profesor-Líder Licenciado en...
Educar para la Dignificacion de la Persona
Josep Maria Guinovart i Ferrero Josep Maria Guinovart i Ferrero
Mestre de primària
La importància del lligam emocional entre mestre i grup classe.
Carles Monereo Font Carles Monereo Font
Professor de Psicologia de l'...
Mai aprenem sols
Alex Castillo Navarro Alex Castillo Navarro
President Fapac,.
Versatilitat dels nens

Més informació