Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Assumpta Duran Oller
Assumpta Duran Oller
Membre del secretariat d’Escola Rural de Catalunya i co-coordinadora de l’Observatori de l’educació Rural Catalana
Sóc mestra d’escola rural des de fa més de 30 anys, membre del secretariat d’Escola Rural de Catalunya i co-coordinadora de l’Observatori de l’educació Rural Catalana.

Les tres coses que he après

1

La reflexió pedagògica i el treball en grup entre els docents

És fonamental en el disseny de noves experiències, en el replanteig del propi treball, en la millora de les estratègies de treball col•lectives,... Per a fer escola cal, indiscutiblement, el treball en equip en el si dels centres i en un col•lectiu més ampli. Compartir experiències i acostar punts de vista resulta fonamental, tant per a millorar la pràctica docent com per a millorar com a subjectes educadors. Hem de ser-ne conscients i promoure des de les direccions dels centres totes aquelles iniciatives que ens permetin aquest treball col•laboratiu. Cal crear temps i espais dedicats única i exclusivament a aquesta tasca, sense pressions externes de l’administració per aconseguir resultats immediats i, molt menys, documents que de vegades són de dubtosa utilitat.
2

Posar el centre d’atenció de l’escola a l’aula, el treball i els processos que s’hi duen a terme

Tot i que aquestes premisses ens semblen clares molt sovint el nostre treball de mestres es centra més en els continguts, en allò que cal que els alumnes aprenguin i no dediquem prou esforç i atenció a crear contextos prou significatius on aquests continguts tinguin plenament sentit i siguin realment percebuts com a útils. Conèixer més i millor com aprenen els nois i les noies i treballar per a crear les condicions idònies perquè es dugui a terme un bon aprenentatge en el si del grup classe ha de ser una de les prioritats de l’escola d’avui i de demà.
3

Formació inicial i permanent de qualitat i a l’abast

En el dia a dia les mestres topem amb reptes que sovint no sabem afrontar per manca de recursos personals. Sembla un tòpic, el de la formació, però és real, tanmateix. En el cas de l’escola rural s’evidencia clarament la necessitat formativa ja que l’aula planteja reptes difícilment assolibles amb una formació tradicional. Encara som lluny de que les estratègies actives i participatives estiguin plenament esteses i es duguin a terme a la majoria d’aules rurals. Així com el fet de treballar situacions competencials. I no parlem ja de l’avaluació... Cal implicació i formació per a sortir de l’atzucac.
Altres veus de la comunitat educativa
Imma Fuyá Lassnig Imma Fuyá Lassnig
Mare
Hi ha molt cami fet!
fabian macias garcía
Docente
EMPATÍA.-
Núria Alart i Guasch Núria Alart i Guasch
Professora de secundària
La importància de l’autoconeixement per a l’aprenentatge al...
Pepe Menéndez Pepe Menéndez
Director adjunt de Jesuïtes...
Ajudar a la comunitat educativa a centrar-se en el què volem...
Nélida Zaitegi de Miguel Nélida Zaitegi de Miguel
Maestra, pedagoga e Inspectora de...
EDUCAR ES ENSEÑAR A SER BUENA PERSONA, BUENA CIUDADANA Y BUENA...
Nicolau Espuña Tarrafeta Nicolau Espuña Tarrafeta
Mestre. Director General de FEDAC...
La passió i la creativitat són eines fonamentals.
Carme Bové i Romeu Carme Bové i Romeu
Responsable d'ensenyament al...
És imprescindible predicar amb l’exemple.

Més informació