Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Nacho Corredor
Nacho Corredor
Fundador de deba-t.org
Estic a punt de llicenciar-me en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i sóc fundador de deba-t.org. des dels 15 anys col.laboro amb mitjans de comunicació i he tingut la sort de poder participar en tertúlies polítiques a Catalunya Ràdio, la Cadena SER o TVE. Sóc analista polític a El Periódico de Catalunya i cada dos setmanes publico una columna en la seva edició impresa i digital.

Las 3 cosas que he aprendido

1

Les actituds no s'ensenyen

Quan es parla de "l'emprenedoria" i de la necessitat d'ensenyar-la a les aules potser ens equivoquem. Si estem parlant d'aprendre com ser empresari, diguem-ho clar, i fem classes d'administració i direcció d'empreses. Segur que és bo. Però si parlem de generar una actitud activa i responsable amb l'entorn, potser hem de fer alguna cosa diferent... Vaig tenir la sort, quan era petit, d'anar a una escola pública on al parvulari érem 15 persones. Cinc nens de 3 anys, cinc de 4 anys i cinc de 5 anys. Els més grans ensenyaven als més petits a llegir, jugàvem permanentment a coses més o menys imaginatives, hi havia a classe persones amb discapacitat física i mental... Gràcies a això vaig aprendre a llegir molt d'hora, a fer-me responsable de l'aprenentatge dels meus iguals i a viure en la diversitat. Si alguna cosa explica que ara per ara, intenti ser una persona proactiva, l'orígen el trobem amb coses com aquestes. I això, potser, és ser emprenedor.
2

Un model republicà

L'escola hauria de cercar l'emancipació de les persones. Que les persones surtin d'ella sent ciutadans en el sentit més ampli del terme, que els programes de totes les assignatures vagin en aquesta direcció i, per tant, generar des de ben petits espais transversals de debats, d'aprenentatge mutu, de responsabilitats compartides i de coneixement del sistema. S'aprenen molts coneixements, es fan moltes hores de classe i, malhauradament, les poques hores que es poden dedicar específicament a aquesta qüestió, mitjançant les tutories, són habitualment desaprofitats.
3

Educació pública per garantir la igualtat d'oportunitats

Tinc dubtes sobre la existència d'un model dual d'escola on hi participi l'escola concertada. L'escola és un espai de socialització del que depén en bon grau l'ascens social. No entenc, per tant, com amb diners públics s'està subvencionant una escola concertada on no tothom pot accedir. Amb diners públics s'està contribuïnt a la reproducció de classes... L'escola, potser, ha de ser o pública o privada. Però no acabo d'entendre com s'està proveïnt d'una educació especial amb diners pública a una sèrie d'institucions, amb uns valors molt concrets, que no fa sinó consolidar les desigualtats.
Otras voces de la comunidad educativa
Libo Luna Márquez Libo Luna Márquez
Cap del servei d'educació de...
Invertir en educació és invertir en un futur millor
Miquel Gené Molins Miquel Gené Molins
Professor de secundària
La participació de les famílies
Josep Manuel Prats Josep Manuel Prats
President - Fapel
Si la família tria de debò, s'implica
Oriol Homs Ferret Oriol Homs Ferret
Sociòleg
L'avaluació sistemàtica és una de les principals eines de...
Manel V. Trincado Alba Manel V. Trincado Alba
AMPA SAMC Cornellà de LLob.//...
Guia / Manual del curs per als Pares.
Antònia Darnés Surroca Antònia Darnés Surroca
Psicopedagoga, Escola Andorrana,...
Només amb una escola pública forta, majoritària i prestigiada...
Roser Canals Cabau Roser Canals Cabau
professora de ciències socials i...
Les didàctiques específiques claus en la formació del professorat

Más información