Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Albert Carreño Pio
Albert Carreño Pio
Mestre d'educació física / tutor de primària
Sóc mestre d'educació física, però tot i així, les meves experiències com a tutor d'un grup de primària han estat més enriquidores i gratificants, que no pas les de ser un especialista, on coneixes a tots els alumnes per sobre, però a ningú en el fons. Un bon any, vaig anar a parar a una escola de nova creació, estrenàvem escola i tot, i va ser on va començar el meu canvi profund dins de l'educació, això m'ha portat a fer una bona immersió en tots aquests nous enfocaments educatius que m'apassionen degut a la seva evidència funcional i actual, i em motiva haver de transmetre aquestes idees als meus companys mestres i pares dels alumnes, que sovint ignoren i qüestionen, però que amb el temps, acaben rendint-se davant la evidència dels teus raonaments i mètodes.

Las 3 cosas que he aprendido

1

La importància de raonar i opinar

Molts cops la veritat no és una única i absoluta. M'agrada que a partir de les meves preguntes, els alumnes em donin una resposta (encertada o no) acompanyada del seu raonament, i com d'aquí, poden sortir altres companys amb d'altres punts de vista i estratègies per resoldres-les. A partir de tots els raonaments observem de la complexitat de la realitat i el respecte cap a altres punts de vista. " No digas - NO - Pregunta -PORQUE-" (Paul Richard Halmos)
2

Planifico, faig i valoro

És important que davant de qualsevol problema (activitat) a resoldre, hem de dotar als alumnes d'una sèrie d'habilitats per comprendre la situació plantejada i planificar-se com afrontar-la, tot seguit, fer servir les estratègies pròpies que cadascú té adquirides per intentar resoldre'l, i un cop realitzat, és molt important valorar allò que s'ha fet, per aprendre del resultat obtingut, i transformar els errors (l'avaluació) en part fonamental de l'aprenentatge. Hem de dotar de recursos als nostres alumnes perquè siguin capaços d'autoavaluar-se partint d'uns criteris fixes, fàcils d'identificar i compartits amb el grup.
3

Aprendre partint de les potencialitats

Diversitat, intel.ligències múltiples, escola inclusiva... res més enllà, que respectar a cadascú com és, i no treballar als alumnes des de les seves mancances i dificultats, i sí fer-ho a partir d'allò que més bé se'ls hi dona, treient i reforçant les seves potencialitats. El treball cooperatiu és una bona eina, on cada membre del grup assumeix el rol on més pugui aportar a la resta.
Otras voces de la comunidad educativa
Carles Monereo Font Carles Monereo Font
Professor de Psicologia de l'...
Mai aprenem sols
Xavier López Ortín Xavier López Ortín
Cap d'estudis Escola Miquel...
L'alumne és la "diana" de qualsevol decisió
Marina Sambola Palau Marina Sambola Palau
Mestra
Mirar
Xavier de la Vega Gómez Xavier de la Vega Gómez
Director Secundària
Una emoció un aprenentatge
Xavier Àvila i Morera Xavier Àvila i Morera
Mestre i professor a Blanquerna (...
El bon mestre del tercer mil·lenni no ha de ser tant un bon...
Jaume Mor  Sancho Jaume Mor Sancho
Planificació Educativa Ajuntament...
El pes de cadascun dels factors.
Artur Parcerisa Aran Artur Parcerisa Aran
Professor del Departament de...
Cal dedicar temps i espais per pensar en els per què

Más información