Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Pere Arcas Blanch
Pere Arcas Blanch
Cap de projectes d'aprenentatge a Televisió de Catalunya
Vaig començar dirigint teatre, però aviat vaig ampliar els meus afanys per comunicar i vaig començar a fer periodisme. Dsprés de passar per totes les formes de difusió possibles en aquella època (premsa, ràdio i televisió), em vaig dedicar de ple als continguts per pantalla on he arribat a fet tots els papers de l'auca: redactor, guionista, realtzador, director de programes, fins i tot productor. Ara fa gairebè vuit anys que vaig descobrir una nova manera de comunicar: la comunicació aplicada a l'aprenentatge. Res a veure amb el negoci de la comunicació... molt més interessant. (on vas a parar!)

Las 3 cosas que he aprendido

1

L'Educació té molt a veure amb la superació de pors

.Amb el temps he descobert, i de pas he aprés, que l'educació és un com mitjà de transport que es desplaça gràcies al motor de les autoconfiances individuals, amb frens molt potents que tenen molt a veure amb les pors personals, amb una gran tendència a baixar les pendents en punt mort i pujar les pujades en primera, encara que es cremi el motor. Pel mateix preu, he aprés que l'educació és cosa d'educadors i d'educats. Cadascú que hi posi la proporció que desitgi. Pel meu gust, ho deixaria en un 50 per cent per a cada part.
2

Abans de saber educar, millor aprendre a escoltar

No és fácil saber escoltar. De fet, no crec que ningú hagi fet el camí sencer perquè és massa llarg. En canvi, crec que potenciar aquesta habilitat és vital. Escoltar per ser escoltat. Aquesta feina no s'acaba mai. Per això trobo la tasca educativa tan apassionant: mai no acabes de saber-ne prou. Tots estem en aquest camí: els mestres com a professionals, els pares com a eventuals, els ciutadans com a educadors passius...
3

Falta mentalitat educativa en el món mediàtic i mentalitat mediàtica en el món educatiu

És una llàstima, perquè els dos móns es complementen perfectament, malgrat que s'entestin a ignorar-se. Comunicació i Pedagogia coincideixen en moltes de les seves armes de seducció per arribar als seus públics respectius i, en canvi, treballen els seus productes per separat perdent l'oportunitat de crear recursos molt més efectius per a l'aprenentatge. Aquests anys m'han fet constatar que, en general, els comunicadors fan recursos que eduquen poc i els educadors fan recursos que comuniquen malament. La meva experiència és que, quan juntem les dues mirades en un sol producte, el resultat és sorprenent. Sorprén fins i tot als creadors del producte!
Otras voces de la comunidad educativa
Xavier Úcar Xavier Úcar
Catedràtic de Pedagogia Social
La importància de l'aprenentatge informal
BLANCA PIEDRA ASTUDILLO
PROFESORA DE PRIMERO DE BASICA
ACOMPAÑAMIENTO EN LA EDUCACION
Silvia Soldevila Bueno Silvia Soldevila Bueno
Operaria en una fàbrica
Teoria i pràctica
Dionisio Romero Martínez Dionisio Romero Martínez
Estudiant de pedagogia de la UAB
Comprendre la complexitat de l'educació és clau per...
Merche Garcia Villatoro Merche Garcia Villatoro
Educadora Social Directora de l...
La capacitat de compromís
John Bosco Rutishisha John Bosco Rutishisha
POLICE TRAINER
RESOURCEFUL
Xavier Àvila i Morera Xavier Àvila i Morera
Mestre i professor a Blanquerna (...
El bon mestre del tercer mil·lenni no ha de ser tant un bon...

Más información