Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Roser Argemí Relat
Roser Argemí Relat
Cap de projectes a la Fundació Jaume Bofill
Sóc pedagoga de formació i treballo a la Fundació Jaume Bofill coordinant els "Debats d'Educació" i el programa "Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu".

Les tres coses que he après

1

El COMPROMÍS mou muntanyes

Quan un alumne està compromès amb el seu propi procés d’aprenentatge, té moltes garanties d’èxit, i si al darrera té una família compromesa amb la seva educació, doncs encara molt més. I si té la sort de trobar uns mestres i professors compromesos, de ben segur que l’ajudaran a tenir les expectatives altes i a superar les dificultats. Si aquests docents senten que tota la societat els valora i està compromesa amb l’educació, segur que treballaran amb més motivació. I sobretot sobretot, si al darrera hi ha uns poders polítics compromesos amb l’educació de qualitat, aleshores segur que tot va bé.
2

La COMUNICACIÓ és l’eina bàsica de l’educació

Sabem que quan un alumne és capaç d’explicar el que ha après, vol dir que ha interioritzat aquell aprenentatge. Per tant, és bàsic que a les escoles i instituts (sí, sí, als instituts també!) els processos comunicatius d’aprenentatge estiguin a la base del dia a dia de les aules. Per això també cal tenir uns docents que sàpiguen comunicar, però no només sabers, sinó també vivències, emocions, passions… i per comunicar, també s’ha de saber escoltar, la comunicació sempre és cosa de dos, l’altre sempre compta! I dos que també han d’estar molt ben comunicats són els docents i l’administració: la incomunicació entre ambdós pot ser letal per l’educació del país! Cal explorar estratègies d’aproximació, d’escolta i de diàleg entre els discursos de les dues bandes. Segur que així trobarem millors solucions a les dificultats i mancances del nostre sistema educatiu.
3

Necessitem la COL·LABORACIÓ de tots per abordar la complexitat

Vivim en una societat complexa i tenim clar que l’escola sola no pot, fa molt temps que ho diem. Doncs ja és hora que tots plegats assumim que amb la col•laboració dels altres podem arribar més lluny, podem fer més i millor. Però això vol dir sortir de la nostra àrea de confort i arriscar-nos, arriscar-nos a sortir, a anar a picar aquella porta, a provar de fer les coses d’una altra manera... aquesta actitud, a part de fer que siguem més eficients, segur que també ens enriqueix a nosaltres i a la nostra feina. La corresponsabilitat educativa és imprescindible per educar els ciutadans del futur.
Altres veus de la comunitat educativa
Carles Duarte Montserrat Carles Duarte Montserrat
President del CoNCA i director de...
La formació del caràcter
Francesc Colomé Montserrat Francesc Colomé Montserrat
Inspector d'educació
D’una educació que ha de canviar el mon a un mon que ha canviat...
María Lucrecia Tigse Caillagua María Lucrecia Tigse Caillagua
Docente de EGB
Educación para la vida
Anna Tarrés Vallespí Anna Tarrés Vallespí
Sociòloga
L’espurna ve de fora, el foc es fa a dins
Rosa Alexandra Saltos Chacán
Docente
La educación debe ser una celebración de la vida
Ramon Burgués i Salse Ramon Burgués i Salse
Regidor d'Educació de l'...
Obrir les portes de les escoles i de les aules a les famílies...
Xavier Martínez-Celorrio Xavier Martínez-Celorrio
Professor de Sociologia de l'...
Tasques i activitats desafiants per crear aprenentatges valuosos...

Més informació