Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Xavier Bonal
Xavier Bonal
Professor de Sociologia de la UAB

Professor de Sociologia de la UAB i Catedràtic d’Educació i Desenvolupament Internacional de la Universitat d’Amsterdam. Director del grup de recerca Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS).

Les tres coses que he après

Cal treballar cada vegada més fora de l’escola per assegurar l’equitat i la qualitat de l’educació
1

Equitat i qualitat com a objectius inseparables

Els temps en els quals equitat i qualitat s’entenien com un trade off de la política educativa han passat. La recerca internacional ens mostra que no només no hi ha incompatibilitat entre qualitat i equitat sinó que existeix una relació positiva entre l’equitat dels sistemes educatius i els resultats en les proves de competències. Impulsar mesures per fer més equitatius els sistemes educatius és doncs una mesura no només necessària des del punt de vista de la igualtat d’oportunitats i la justícia social, sinó també des del punt de vista de l’eficiència.

2

Equitat i qualitat de sistema i polítiques de subjectivitat

Construir un sistema educatiu equitatiu i de qualitat exigeix treballar a dos nivells. D’una banda, assegurant la màxima qualitat i equitat de sistema. Això té implicacions sobre aspectes com la definició dels objectius d’aprenentatge, la distribució equitativa de l’alumnat –evitant la seva concentració excessiva- o la formació d’un professorat de qualitat i amb capacitat d’innovació. D’altra banda, com ens recorda Tedesco, les polítiques de sistema s’han d’acompanyar de polítiques de subjectivitat, prou flexibles per donar sentit a l’escolarització dels joves i adolescents. El fracàs escolar té més a veure amb una crisi de sentit que amb dèficits de transmissió del currículum. Cal que els alumnes més distanciats del sistema puguin construir un projecte de vida i establir les relacions de confiança necessàries per dotar de sentit al seu pas per l’escola.

3

Construir equitat en l’educació no formal i informal

Els espais d’aprenentatge fora de l’escola esdevenen cada vegada més decisius en la formació d’habilitats i competències professionals i socials. L’escola, de fet, perd dia a dia protagonisme com a institució central d’aprenentatge a favor dels mecanismes informals que s’activen mitjançant la tecnologia i les xarxes socials. Més enllà de la necessitat de reinventar l’escola en aquest escenari, cal tenir en compte que l’escola pot ser infinitament més igualitària que l’educació no reglada, l’accés a la qual està fortament condicionat pels recursos econòmics. Trobar fórmules que compensin les desigualtats socials d’accés a la formació no reglada esdevé avui un requisit indispensable per assegurar un accés equitatiu i de qualitat a la formació d’habilitat i competències que són necessàries tant per l’accés al mercat de treball com per la mateixa inclusió social.

Altres veus de la comunitat educativa
Carme Carbonell Serrat Carme Carbonell Serrat
mestra de l'Escola La Sínia...
Tots els infants poden aprendre si l'escola s’ha...
Jaume Pera Arenas Jaume Pera Arenas
TUTOR
Hi ha coses petites importants
Rosa Alexandra Saltos Chacán
Docente
La educación debe ser una celebración de la vida
Germán Wilfrido Sánchez Valenzuela
docente de lengua y literatura en...
Enseñar para la vida
Xavi Campos Marquès Xavi Campos Marquès
Gerent Col·legi d'Educadores...
L’educació prepara per al futur (i per al present)
Melania Muñoz Castillo Melania Muñoz Castillo
Estudiant del Màster Educació en...
Fer-nos conscients del potencial d’aquest vincle
Xus López-Arenas Montes Xus López-Arenas Montes
Educadora Social
La comunitat educativa també som els pares i mares

Més informació