Les veus de la comunitat educativa per celebrar els 10 anys de Debats d’Educació.
Em dic Marta Casas i vaig néixer fa quaranta anys a Vinyoles (Les Masies de Voltregà), on visc actualment. Sóc mare de tres fills: dos nens de 13 i 11 anys, i una nena de 8. Vaig anar a viure a Barcelona amb 18 anys, per estudiar antropologia a la UB, i vaig tenir la sort d'anar a parar al barri del Raval, a principis dels anys 90. Tenia formació musical i experiència fent música amb nens i nenes (tot i ser molt jove): així vaig entrar al projecte d'educació musical La Lluna Blava, un projecte subvencionat per l'aleshores Fundació de Serveis de Cultura Popular (actualment Jaume Bofill). El projecte tenia com a finalitat introduir la música com a recurs pedagògic en diversos centres del barri i va suposar l'oportunitat de viure l'arribada dels primers infants i adolescents de famílies immigrades. D'aquesta experiència i dels reptes que ens van suposar, va néixer el meu interès per l'educació intercultural (vaig especialitzar-me a la UAB, amb un postgrau en Educació i Pedagogia Intercultural).
També em vaig especialitzar en immigració i en gestió de la diversitat i la convivència, i hi he treballat des d'àmbits molt diversos: educació, món associatiu, administracions locals.... Entre els anys 2004 i 2012 m'he dedicat fonamentalment a treballar com a consultora i formadora freelance, especialment en l'àmbit de les polítiques locals de gestió de la diversitat i la convivència, però també en el marc de diverses organitzacions i empreses. M'he encarregat d'elaborar informes diagnòstics, fer plans estratègics i operatius, dirigir grups de treball, formar equips i professionals de diversos àmbits, elaborar materials didàctics... Des de finals dels anys 90 també he col·laborat amb la Fundació Jaume Bofill en temes relacionats amb la immigració i amb l'educació intercultural. Sóc autora de diversos articles i publicacions.
Des de 2011 he tornat a les aules de secundària, molt contenta de reprendre el tracte directe amb adolescents, i des d'inicis del 2013 coordino el Teler de Música (www.telermusica.com), un projecte d'emprenedoria social de la Fundació l'Arc Música: un espai virtual de recursos, propostes didàctiques i reflexió compartida adreçat a professionals de l'educació que treballen amb la música. Es tracta d'un projecte social que té com a objectiu fer sostenibles projeces de música per a la inclusió social, com Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval.
Actualment, continuo formant-me: he acabat el Màster en Educació Inclusiva a la UVic i he iniciat els estudis de doctorat a la UdG.