Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)

RSS

We are celebrating the 10-year anniversary of Debats d’Educació by giving the educational community the opportunity to air its views

Neus Ferran Biera
Neus Ferran Biera
Docent
Tinc 51 anys, en fa més de la meitat que soc docent i sempre he usat com a eina els ordinadors en totes les seves vessants tot i donar classes de temes administratius, econòmics, matemàtics o ensenyant català a l'aula d'acollida del meu centre.

The three things I’ve learned

1

Tothom a classe vol aprendre

Crec que tothom, alumnat i docents anem i fem classes per aprendre tots plegats, per tant el procés d'ensenyament-aprenentatge és bidireccional i que les eines ajuden a reforçar el procés, des d'anotacions en un full, a la tauleta, fent una fotografia a la pissarra amb el mòbi. Jo, com a docent, també vaig a aprendre. No hem de fer diferències entre els alumnes, tots tenen capacitats i competències que hem de saber molt bé com valorar. Cal escoltar activament per respondre també activament, cal reflexionar quines són les necessitats reals, fer-los-hi de guies i ensenyar-lis a demanar ajuda quan la necessiten. El seu futur serà incert i som nosaltres qui els hem d'ensenyar a navegar per ell.
2

El paradigma educatiu és adaptatiu i canviant

Parlem d'ecologies d'aprenentatge ja que aprenem no només a l'escola, l'educació és important sent formal, no formal i informal. La comunitat educativa i l'educació han traspassat les fronteres escolars. 1) aprenem "jugant" amb robots des de P5 amb un scratch adaptat amb icones i demanant ajuda a tots els educadors i a totes les famílies com a part activa en l'educació dels infants i joves. 2) intentem adaptar-nos en tot moment a les necessitats de l'alumnat i per tant cal integrar les emocions com una part important i necessària. 3) col·laborem amb el nostre entorn immediat i l'integrem també com educador, arbres amb codis QR, carrers, google maps, mòbils... Conclusió: estem dins un ecosistema escolar.
3

Les escoles són comunitats d'aprenentatge

Les escoles com a organitzacions que ensenyen també en el context de la societat del coneixement com diu de PAblos, som organitzacions que aprenem i creadores del propi aprenentatge. Som comunitats de professionals d'ensenyament-aprenentatge i cal que creem contextos innovadors on la millora en el coneixement vingui de la mà de la innovació i de l'assumpció de riscos per part de la pròpia comunitat sense deixar de banda el lideratge, clima escolar, organització... però sobretot el sentit de comunitat educadora i d'aprenentatge continu. El canvi és real.
Other voices from the educational community
Roger Llopart Alari Roger Llopart Alari
Educador social i Pedagog.
Ecosistemes d’aprenentatge.
Nancy del Carmen Lomas Reyes Nancy del Carmen Lomas Reyes
Docente
Crear escuelas que preparen para el futuro
Imma Fuyá Lassnig Imma Fuyá Lassnig
Mare
Hi ha molt cami fet!
Jordi Jubany i Vila Jordi Jubany i Vila
Mestre, Antropòleg i Assessor TIC.
Aprendre a aprendre al llarg de la vida
Mª Teresa Santa María Fernández Mª Teresa Santa María Fernández
Consultora UOC y Profesora...
Las personas son lo primero
Natàlia Gomà Argilaga Natàlia Gomà Argilaga
Psicòloga social
Disseny d’una política pública de proximitat des de les...
Joan Canimas Brugué Joan Canimas Brugué
Observatori d'ètica aplicada...
De la utopia educativa a l'omnipresència de la formació

More information