Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)

RSS

We are celebrating the 10-year anniversary of Debats d’Educació by giving the educational community the opportunity to air its views

Pere Marquès Graells
Pere Marquès Graells
Professor i investigador educatiu

Especialista en TECNOLOGIA EDUCATIVA per a la millora de l'EDUCACIÓ. Director del GRUP DIM (Didàctica, Innovació, Multimèdia). 
Al llarg de 40 anys he estat: mestre/director a Primària, catedràtic/coordinadorTIC a FP, professor associat a la UOC i URL i  titular a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

The three things I’ve learned

1

Fets: vivim en una nova Era/Cultura, ara som “i-persons” i necessitem competències digitals

Vivim a l’Era Internet i SEMPRE podem tenir al nostre abast un dispositiu (smartphone, tauleta ordinador...) que ens permet: tenir accés a qualsevol informació que puguem necessitar (immensa memòria auxiliar), comunicar-nos amb tothom (compartir, preguntar), fer tot tipus de gestions (compres, tràmits) i registrar i processar tot tipus de dades (càmera, eines de càlcul, editors de textos i gràfics) Hem de garantir a tothom l’empoderament que suposa usar aquests dispositius (de manera eficaç, eficient, segura, en tot lloc i moment) en les seves activitats (treball, oci, formació a llarg de la vida), ja que aquestes COMPETÈNCIES DIGITALS que ens transformen en “i-persons” resulten cada vegada més imprescindibles en aquesta complexa societat ubicada entre el món físic i el ciberespai. Per a desenvolupar aquestes competències cal que els estudiants tinguin dispositius digitals a les aules (de l’escola o propis) i els puguin utilitzar quan sigui adient en les seves activitats d’aprenentatge.
2

Problemàtiques: nova cultura i estudiants amb més capacitats exigeixen un nou curriculum... i noves competències docents

L’Educació apropa la cultura als estudiants, orienta el seu desenvolupament (cognitiu, emotiu-volitiu, moral-espiritual, físic, social-comunicatiu) i la construcció del projecte vital, i els prepara per ser bons, feliços i útils a la societat. Per això, en canviar la cultura i els estudiants (ara “i-persons”) cal actualitzar els objectius educatius. Els nous objectius més centrats en competències (creativitat, reflexió crítica, autoconeixement, autonomia/emprenedoria, treball col.laboratiu, idiomes, aprendre a aprendre), l’empoderament dels estudiants amb les TIC i els nous recursos educatius (ordinadors, pissarres i tauletes digitals, EVAs, entorn físic i virtual de l’escola) exigeixen canvis metodològics, organitzatius i en l’avaluació dels aprenentatges, en definitiva un NOU CURRÍCULUM coherent amb el present, que prepari pel futur i on els alumnes descobreixin el plaer i la utilitat d’aprendre. Serem capaços de concretar aquest curriculum i la formació necessària pel professorat?
3

Solucions (tot i que parcials): amb el “curriculum bimodal” ens alumnes aprenen més i reduïm el fracàs escolar

Aplicar el “curriculum bimodal” està a l’abast de TOTS els centres i professors, es pot aplicar complet o parcial i amb més o menys tecnologia (mínim un ordinador amb videoprojector a l’aula). Ens situa en un paradigma educatiu més en consonància al món actual on els alumnes són més autònoms i, segons les recerques realitzades, estan més motivats, aprenen més i en general milloren el seu rendiment acadèmic. Aspectes clau del CURRICULUM BIMODAL: (1) els alumnes coneixen i aprenen a definir els conceptes i fets bàsics de cada matèria (memorització reconstructiva); (2) els alumnes construeixen la seva “memòria auxiliar” (apunts, PLE, Internet) i la consulten quan fan exàmens pràctics i activitats orientades al desenvolupament competencial (recerques, problemes, projectes, assumpció de rols...treballs col.laboratius a l’aula i a l’entorn); (3) auto/hetero avaluació continuada; (4) acció tutorial (detecció de dificultats, orientació personal, acadèmica i professional, suport familiar...).
Other voices from the educational community
Daniel Cassany Daniel Cassany
Docent i investigador
Més aprenentatge i menys ensenyament
Josep Puy Juanico Josep Puy Juanico
Director pedagògic C.E. Gresol.-...
Defugir dels mites
Mª Teresa Santa María Fernández Mª Teresa Santa María Fernández
Consultora UOC y Profesora...
Las personas son lo primero
MÓNICA MOYA LÓPEZ MÓNICA MOYA LÓPEZ
Pedagoga, autora i tutora de...
Aprovar no és aprendre
Carles Monereo Font Carles Monereo Font
Professor de Psicologia de l'...
Mai aprenem sols
Josep Manuel Prats
President de Fapel
Objectius basats en la persona
Fabian Mohedano Fabian Mohedano
Treballòleg i promotor de la...
Caràcter i intel·ligència

More information