Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Anna Espasa Roca
Anna Espasa Roca
Directora del Programa de Psicopedagogia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Sóc professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i actualment directora de la titulació de Psicopedagogia. Co-coordino el grup de recerca EdOnline que se centra en l'estudi i anàlisi de les ajudes educatives -fonamentalment el feedback- en processos d'ensenyament i aprenentatge que es desenvolupen en entorns virtuals,

Las 3 cosas que he aprendido

1

La importància del feedback en el procés d’aprenentatge

El feedback, és a dir, la informació que rep l’estudiant en relació a com evoluciona en el seu procés d’aprenentatge, és un aspecte clau per assegurar l’èxit educatiu. Un bon feedback o retorn en l’aprenentatge és aquell que permet a l’estudiant regular el seu procés d’aprenentatge, per tant, l’ha de situar en allò que sap respecte a allò que ha d’aprendre (objectius d’aprenentatge o nivell de desenvolupament d’una competència). Tanmateix, el feedback ha d'incorporar, també, informació que comuniqui a l’estudiant què ha de fer i com, per poder assolir els objectius o nivell de competències proposats. En aquest sentit, cal proporcionar un feedback formatiu, orientat a la millora continua de l’aprenentatge, per tal que aquest incideixi de forma positiva en l’aprenentatge.
2

La pantalla, mitjà per aprendre

Les pantalles tenen poder, sovint capten l’atenció dels nens i nenes molt més que qualsevol adult, sigui el pare, la mare, el docent, els amics, però, sovint, també, es prohibeix als infants veure la televisió o jugar amb la tauleta o el mòbil. Ho estem fent bé? No sol passar a l’ésser humà que quan més es prohibeix una cosa, més la volem? ;) Potser caldria aprofitar el poder que tenen les pantalles per captar d’atenció dels infants i convertir-les com un recurs per a l’aprenentatge. El futur passa per aprofitar el potencial de les pantalles i, per tant, de la tecnologia.
3

L’orientació professional, un canvi

Recordo les paraules del professor Màrius Martínez a la 1 Jornada l’Educació Avui, en què posava de manifest la importància de l’orientació professional. Estic totalment d’acord amb aquest enfocament. En la situació de crisi actual, l’orientació professional és un dels àmbits que més hauria de canviar i que més hauria d’evolucionar proporcionant eines i recursos als futurs professionals per adaptar-se a les característiques canviants i transformadores del món laboral. Ens cal una orientació professional basada en competències. Ha canviat l’orientació, se li està donant la importància que la situació social actual requereix?
Otras voces de la comunidad educativa
Ismael Peña-López Ismael Peña-López
Professor de la Universitat Oberta...
L'ofici d'aprendre
Fabiola Díaz Guevara Fabiola Díaz Guevara
Docente Universitaria
Educarse no es un momento sincrónico, es diacrónico
Berta de Dios Garcia Berta de Dios Garcia
Professora d'anglès, tutora i...
La importància de les emocions
Lluís Vallvé Cordomí Lluís Vallvé Cordomí
Mestre i responsable Programes de...
He après a esperar
Salvador Macipe Cosa Salvador Macipe Cosa
Asesor TIC Administración Educativa
¿Dónde esta Wally...?
Sílvia Blanch Gelabert Sílvia Blanch Gelabert
Coordinadora de pràctiques i...
Tots tenim família, no sempre és fàcil. Evitem la crítica...
Lola Abelló Planas Lola Abelló Planas
Ex presidenta de la CEAPA,...
L'educació està en la proximitat

Más información