Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Víctor Ranera i Martín
Víctor Ranera i Martín
Professor i director de l'Escola Joan Pelegrí

Víctor Ranera i Martín va néixer el 1974 i és llicenciat en Matemàtiques per la UAB i Màster en Direcció i Gestió de Centres Educatius per IL3-UB. Professor de Secundària des de 1998 ha impartit docència a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, tot impartint matèries com Matemàtiques, Física i Informàtica. Actualment és el director de l’Escola Joan Pelegrí de la Fundació Cultural Hostafrancs de Barcelona.

Les tres coses que he après

1

Aprendre a aprendre és aprendre aprenent

Es diu que una de les competències que ha de tenir tota persona dins la societat del coneixement és aprendre a aprendre per així poder assolir els nous coneixements. En una societat tècnicament avançada i científicament complexa cal primer conèixer bé les habilitats tecnològiques i els principis científics com a base per adquirir noves destreses i gestionar (incorporar, interrelacionar i contextualitzar) el nou saber. No confonem aprendre amb emprar quan aprendre és més proper a comprendre.
2

Les escoles també han d’aprendre al llarg de la vida

Les escoles han d’aprendre al llarg de la vida i tenir present que un dels objectius de l’educació és crear ciutadans autònoms i crítics. Per tant, caldran escoles autònomes i crítiques. És a dir, els centres educatius han de tenir suficient marge d’actuació i han de revisar periòdicament els resultats del seu treball. A més, han de procurar el ple desenvolupament en la seva estructura de totes les competències en les que han de formar l’alumnat: calen escoles competents comunicativament, artísticament, racionalment, ecològicament i vinculades a la societat.
3

L’escola necessita de la societat

La societat necessita escoles però aquestes necessiten de la societat. Si només pensem en fer reformes educatives i no educar la societat per alinear-la amb els objectius i valors de les institucions educatives llavors no aconseguirem res. No es pot remar contracorrent tota l’estona i si el vent que bufa és molt fort llavors millor plegar veles.
Altres veus de la comunitat educativa
Angel Castiñeira Fernandez Angel Castiñeira Fernandez
Director del dept. de Ciències...
Educar és estimar incondicionalment les persones
Paulino Garcia Marin Paulino Garcia Marin
Mestre d'Educació Primaria
L'educació no hi és en els llibres, la trobem en les...
Josep M. Mominó Josep M. Mominó
Professor de la UOC
El nostre model educatiu sembla poc apropiat per formar...
Anna Tarrés Vallespí Anna Tarrés Vallespí
Sociòloga
L’espurna ve de fora, el foc es fa a dins
Jaume Pera Arenas Jaume Pera Arenas
TUTOR
Hi ha coses petites importants
Fabiola Díaz Guevara Fabiola Díaz Guevara
Docente Universitaria
Educarse no es un momento sincrónico, es diacrónico
Deysi Adelaida Cabrera Meza
inspectora general/ Lic....
Aprendizaje

Més informació