Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Muriel Casals
Muriel Casals
Presidenta d’Òmnium Cultural de l'any 2010 al 2015

Llicenciada en Econòmiques per la Universitat de Barcelona i professora del departament d'Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser membre de la junta de l'Ateneu Barcelonès i patrona de la Fundació Jaume Bofill del 2002 al 2010, i vicepresidenta d'activitats del 2005 al 2007. Des del 2008, fou membre de la junta nacional d'Òmnium Cultural i va ser presidenta dos anys després.

Quant a les publicacions, cal destacar Economia crítica: una perspectiva catalana; Edicicions 62 (1973).

Les tres coses que he après

L’alumne ha de fer el seu camí mental, descobrir els passos de l’explicació. Cal saber esperar i observar, no intervenir de seguida.
1

La paciència; no tenir pressa

En una classe o, encara més, en una consulta al despatx, cal no tenir pressa a l’hora d’explicar un tema. A vegades el professor precipita el raonament perquè ja sap cap a on vol anar i té ganes d’arribar a la conclusió; però és important que l’alumne vagi fent el seu propi camí mental, descobrint els passos de l’explicació. Fins i tot es bo saber esperar i no intervenir quan el raonament es desvia del camí.

És possible que l’alumne ja hi retornarà i si no, serà el moment en què caldrà ajudar. Per tant: acostumem-nos a esperar i observar.

La dificultat rau en saber gestionar el temps que sol ser massa escàs.

Per això, cal afrontar el problema d’uns plans d’estudi carregats d’informació innecessària.

2

La humilitat; els professors no ho sabem tot

La meva experiència ensenyant Economia a la universitat mostra que sovint hi ha preguntes, afirmacions o reflexions fetes per alumnes que et fan descobrir alguna cosa que tu no saps. Una visió diferent d’alguna aproximació teòrica, una aportació concreta a partir d’una experiència viscuda o observada; escoltar amb atenció i respecte fins i tot quan el començament de la intervenció fa sospitar que no hi haurà una aportació que valgui la pena pot procurar sorpreses interessants.  

En aquests casos cal tenir cura de no permetre que la conversa esdevingui massa superficial; cal anar reconduint els arguments cap al tema objecte de l’estudi d’aquella classe.

Aquí retrobem el problema d’uns plans d’estudi més inspirats per la vanitat que pel servei al coneixement. Molts coneixements no és el mateix que un millor coneixement!

3

La classe magistral és útil

Certament, el contacte en grups petits permet ajudar el progrés dels alumnes. Però això no vol dir que les explicacions “magistrals” en grups nombrosos s’hagin d’abandonar. Per l’exposició inicial d’un tema, per la presentació de les aportacions fetes per autors de referència, per la divulgació de dades estadístiques o d’altra mena, la classe tipus conferència davant d’un nombre gran d’oients té tot el sentit.

En alguns casos es pot disposar de la gravació d’algun autor important la qual cosa afavoreix la sensació de conèixer aquella persona i estimula les ganes d’estudiar el que ha escrit. Però fins i tot quan es tracta d’un professor corrent crec que no hem d’abandonar aquest tipus de classe. Ben segur que el seu efecte millora si es combina amb tutories.

Altres veus de la comunitat educativa
Noemí Sas Castilleja Noemí Sas Castilleja
Gestora cultural.
DIWO també (i sobretot en) educació
Sarai Samper Sierra Sarai Samper Sierra
Sociòloga
Els infants aprenen més fàcilment que els adults. Un mite a...
Manel V. Trincado Alba Manel V. Trincado Alba
AMPA SAMC Cornellà de LLob.//...
Guia / Manual del curs per als Pares.
Carme Barba Corominas Carme Barba Corominas
Mestra
Ser crítics per aprendre a mirar
Marc Franco Sola Marc Franco Sola
Professor de Grau d'Educació...
Educar és diferent a ensenyar.
Ramon Rial i Carbonell Ramon Rial i Carbonell
Coordinació Escoles Vedruna....
Tenim una oportunitat
Nicolau Espuña Tarrafeta Nicolau Espuña Tarrafeta
Mestre. Director General de FEDAC...
La passió i la creativitat són eines fonamentals.

Més informació