Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Oriol Castellví i Estruch
Oriol Castellví i Estruch
Director d'escola / mestre de música
Des de la meva experiència com a mestre en un primer moment, com a equip directiu després i també com a pare, m’he adonat de que cada vegada és més necessari prendre consciència, tant des de la vessant escolar com des de la familiar, del paper que actualment juga l’escola i la família en l’educació dels infants. Per això, fa més de 6 anys que combino la meva activitat docent amb la d’impartir cursos de formació i impulsar col·loquis amb mestres i famílies, perquè crec fermament que cal un reciclatge de la manera d’afrontar el fet educatiu.

Las 3 cosas que he aprendido

1

Prioritzem!

L'escola no ho pot fer tot. Continguts, prodediments, habilitats, capacitats, competències, cohesió social, projectes, sortides... els Plans Anuals de Centre estan farcits de mil iniciatives i propostes, cadascuna amb el seu valor, però que sovint no ens deixen reflexionar sobre allò que és essencial. I allò que és essencial és el que hem de sistematitzar, prioritzar, i vetllar perquè tots els infants assoleixin. Però prioritzar no és fàcil. Cal, sobretot, una reflexió pausada, que sembla utòpica a hores d'ara, amb els horaris que tenim.
2

Tinguem cura de les emocions.

L'escola fins ara ha treballat sobre dos grans pilars: continguts curriculars i cohesió social. Però avui en dia, les característiques de la societat actual, i de les noves estructures familiars, fan indispensable el treball transversal d'un tercer pilar: les emocions. Ara ja sabem que cap infant no aprèn si no se sent content i tranquiil. Paraules com autoestima, seguretat, esperit crític, o bé tolerància a la frustració, esdevenen aspectes claus en el desenvolupament dels infants.
3

Cal tota una tribu per educar un infant.

Quan parlem d'escola tendim a pensar en un edifici amb quatre parets, on els mestres intenten transmetre uns coneixements als infants. Cal obrir la mirada i pensar en comunitats educatives, amb l'escola com a nucli, on cal sumar entre totes les parts implicades, Les escoles som especialistes en explicar a les famílies el que fem, però poques vegades els expliquem per què ho fem. Intentem que ens entenguin però no ens coneixen. Cal compartir, delimitar funcions i buscar espais de trobada per caminar tots en la mateixa direcció.
Otras voces de la comunidad educativa
Carme Porta Abad Carme Porta Abad
Cap de Comunicació
L'aprenentatge és vital
Mª Victòria Gómez Serés Mª Victòria Gómez Serés
Pedagoga: Vocal del Col·legi de...
Acompanyament
Assumpta Pla Pi Assumpta Pla Pi
Directora institut
Tal com som
Joan Moya Piñol Joan Moya Piñol
Mestre de primària
Implicació
Natàlia Gomà Argilaga Natàlia Gomà Argilaga
Psicòloga social
Disseny d’una política pública de proximitat des de les...
Jordi Pujadas Ribalta Jordi Pujadas Ribalta
Mestre i Orientador.
Acompanyem persones que creixen en societat
Neus Pagès Carbonell Neus Pagès Carbonell
Treballadora Social
Cal observar la vida

Más información