Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Alex Castillo Navarro
Alex Castillo Navarro
President Fapac,.
Tinc 47 anys. Pare de dos fills 13 i 11 anys. Visc amb la Rosa des del segle passat Treballo d'aministratiu a l'empresa privada, en aquesta vida he fet una mica de tot: menys treballar al servei de l''església o de l'administració pública. Visc a Barcelona al barri del Raval per més pistes. Sóc nascut a Terol i vaig venir a Argentona (el Maresme ) amb 6 anyets just per començar la primària.. Estic A Barcelona també des del segle passat A nivell associatiu he passat per diferents grups antimilitaristes, de solidaritat internacional. Actualment participo a les ampes del Collaso i Gil i de l'IES Consell de Cent de Barcelona. M'agrada llegir, passejar, viatjar, la pintura, el camp, la cimentera de Montcada i Reixac i moltes coses més. Suposo que em deixo coses però tampoc he entrat aquí a fer una conferència sobre la meva persona .

Las 3 cosas que he aprendido

1

Versatilitat dels nens

Els nens són autèntiques esponges. Poden fer tot allò que ens proposem sempre que estiguin incentivats de manera adient. Cal trobar la manera d'encendre el llum de la curiositat en cada infant i. a partir d'aquí tot resultarà més fàcil Si mantenim la ment oberta es pot aprendre tot, per tan també es pot ensenyar tot. Aquesta és una de les grandeses de l'escola i de l'educació, Hem de permetre que els nens mantinguin viu a la vida adulta el nen que van ser a la seva infància.
2

Pedagogia com a ciència

L'educació no és una ciència exacta, però tampoc podem ignorar el que ens diuen les xifres i les dades. Es pot dir que és un camp de coneixement, un camp de coneixement on les xifres no són la principal objectiu. L'objectiu és un altre és aconseguir que els nens siguin persones adultes plenament integrades a la societat. I això només ho sabrem anys després del final de l'escolarització. Malgrat tot convé mirar d'aplicar criteris científics sempre que es pugui i canviar tot allò que estigui demostrat que no funciona. Per dir-ho d’una altra manera cal fer servir les xifres per garantir que els objectius que ens marquem s’acosten. I a l’igual que en la ciència pura hem de deixar de banda prejudicis, dogmatismes, apriorismes i interessos personals. El debat educatiu s’ha de fer sobre la base de l’interès de l’alumne i de la societat en el seu conjunt i no sobre els interessos, per molt legítims que siguin, dels altres agents del procés educatiu. .
3

Igualtat d'oportunitats

L'educació pot generar igualtat o desigualtats segons com s'enfoqui. Malgrat això cap política educativa adreçada a la desigualtat i al classisme impedirà que algunes persones dels sectors més desfavorits i exclosos pugui arribar a dalt de tot. La prova és que tant les dones, excloses durant segles de les institucions educatives, han pogut arribar a nivells superiors al del suposat grup més intel•ligent i predisposat a l'estudi.. En sentit invers cap política igualitarista aconseguirà limitar totalment les desigualtats que tenim a la societat. Molt menys si confonem igualtat amb assitencialisme., tal i com passa sovint. Aquesta frase "No us queixareu, que des de que us hem pintat l'escola els nens no semblen tan negres" és real i l’he escoltat jo. Malauradament persones amb aquesta mentalitat han estat gestionant polítiques d'igualtat d'oportunitats a casa nostra. Ara en paguem les conseqüències. Només si ens la creiem de debò aconseguirem la veritable igualtat d'oportunitats.
Otras voces de la comunidad educativa
Laura Marin Barbé Laura Marin Barbé
Politòloga
Acampada escolar. Creant comunitat educativa a les terres de...
Josep Maria Jarque Jutglar Josep Maria Jarque Jutglar
Aprenent de mestre
Els llibres que duc sota el braç
Josep Mª Aragay Borràs Josep Mª Aragay Borràs
Educador social i musicoterapeuta
La música és una eina extraordinària
Maite Gorriz Farré Maite Gorriz Farré
Professora de matemàtiques
Una educació centrada en l'aprenentatge de l'alumnat...
Óscar Boluda Ivars Óscar Boluda Ivars
Profesor de FP y Coordinador TIC
Afectos
Ramon Farré Roure Ramon Farré Roure
Professor i delegat del Govern a...
Dependrà de l’etapa educativa. Els recursos públics s’han d’...
Marina Subirats Martori Marina Subirats Martori
Catedràtica emèrita de sociologia...
Que l'èxit o el fracàs depenen molt més de l'entorn...

Más información