Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)

RSS

We are celebrating the 10-year anniversary of Debats d’Educació by giving the educational community the opportunity to air its views

Xus Martín Garcia
Xus Martín Garcia
Titular Universitat de Barcelona
Sóc professora de la Facultat de Pedagogia, membre del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM) i coordino el Màster “Educació en Valors i Ciutadania”. M’agrada veure la innovació educativa allà on es produeix. Per això vaig sovint a escoles i centres de lleure, per aprendre del que fan els educadors i, en la mesura que puc, col·laborar amb ells i donar-los un cop de mà.

The three things I’ve learned

1

S’aprèn més i millor quan hi ha un projecte que s’ha de tirar endavant

Els projectes donen sentit a la vida humana però també als aprenentatges. Permeten als joves situar-se davant el futur, imaginar què volen, plantejar-se fites que guiïn les seves accions i dissenyar maneres per aconseguir els resultats que busquen. Un projecte col·lectiu és, a més, una oportunitat per cooperar, per indagar i explorar junts, per sumar esforços i habilitats, per usar coneixements que ajudin a entendre la realitat i per elaborar solucions innovadores. A nivell metodològic el treball per projectes obra la porta a la creativitat i estimula la imaginació.
2

L’educació es fa atractiva quan s’orienta al bé comú

Quan l’educació té com a principal objectiu acumular informació està abocada al fracàs: és avorrida i, a més, mai pot estar actualitzada, ja que els continguts es modifiquen a una velocitat vertiginosa. Però l’educació també pot consistir en formar-se per participar en la resolució d’un problema, contribuir a millorar una situació, afrontar un repte social o fer quelcom en benefici d’altres persones. Quan això passa, els joves se senten encoratjats i esperançats perquè veuen que la realitat pot canviar. A millor. Les activitats d’aprenentatge servei que es duen a terme en molts centres educatius fan de l’educació un procés atractiu a nivell personal i una eina útil a nivell social.
3

Un medi educatiu exigent i acollidor treu el millor de cadascú

Ningú no es fa sol ni es fa en el buit. Cal la presència dels altres per avançar i entorns que estimulin els aprenentatges, que treguin profit de la diversitat, que ajudin a cada infant a manifestar el que sent i pensa i facilitin l’exercici reflexiu. Entorns en els quals el bon humor i les bromes són presents, entorns acollidors i exigents alhora que ajuden a cada membre del grup a treure el millor de si mateix. Sens dubte, els millors educadors són uns grans dissenyadors de medis.
Other voices from the educational community
J. Gil J. Gil
Estudiant de màsters UAB i UOC
L'educació formal no limita la informal
Pepe Menéndez Pepe Menéndez
Director adjunt de Jesuïtes...
Ajudar a la comunitat educativa a centrar-se en el què volem...
Francesc Balagué Francesc Balagué
Invesitigador i Formador,...
Oberta al món
Xavier Melgarejo Xavier Melgarejo
Psicòleg escolar i professor
L’escola ha de ser un espai de llibertat i d’afecte
Carme Porta Abad Carme Porta Abad
Cap de Comunicació
L'aprenentatge és vital
José R. Bertolín Edo José R. Bertolín Edo
Cap d'estudis de Batxillerat....
Aprens
Josep Ramon Torres Baldoví Josep Ramon Torres Baldoví
Mestre jubilat
Amor

More information