Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Rafael Bisquerra
Rafael Bisquerra
Catedràtic d'Orientació Psicopedagògica a la UB

Rafael Bisquerra Alzina, és catedràtic d'Orientació Psicopedagògica a la Universitat de Barcelona (UB) i director de màsters i postgraus en aquesta universitat: Postgrau en Educació Emocional i Benestar (PEEB), Postgrau en Intel·ligència Emocional a les Organitzacions (PIE), Postgrau en coaching en l'Entorn Laboral (CEL), Màster en Intel·ligència Emocional i Coaching en l'Entorn Laboral (MICEL), Màster en Educació Emocional i Tutoria (MEET).

És fundador i primer director del GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica), i fundador (juntament amb altres) de la FEM (Fundació per a l'Educació Emocional). També es impulsor de les Jornada d'Educació Emocional (JEE) de la UB.

Les tres coses que he après

1

Educació integral.

L’educació s’ha d’ocupar del desenvolupament integral de la persona. No sols del desenvolupament cognitiu, sinó també del desenvolupament social, emocional, moral, físic (salud), professional, etc. Això suposa anar més enllà d’ensenyar continguts curriculars, per prendre consciència de la importància de dedicar esforços, energies, temps i pressupostos a formar persones.
2

Educació emocional

Dins un enfocament d’educació integral, m’interessa particularment l’educació emocional per múltiples raons: pel seu oblit en la pràctica educativa, perquè molts de problemes personals i socials tenen un fons emocional (ansietat, estrès, depressió, conflictes, consum de drogues, comportaments de risc, suïcidis, etc.), perquè el que busquen les persones en el fons és el benestar emocional i no en som plenament conscients. Les competències emocionals poden aportar elements essencials pel desenvolupament integral de la personal.
3

Lectura emocional

Si aconseguim que els estudiants descobreixin que poden gaudir llegint, ja hem assolit més del 50% dels objectius curriculars. La persona que s’entusiasma en la lectura, desitjarà continuar llegint al llarg de la vida. I ha moltes formes de lectura: recreativa, informativa, comunicativa, etc. Una d’elles és la lectura per l’aprenentatge. Això vol dir haver passat de forma apropiada de l’aprenentatge de la lectura a la lectura per a l’aprenentatge. Perquè aquest pas es faci de forma apropiada cal utilitzar la lectura emocional. És a dir, emocionar-se en la lectura. Aquest és una dels grans reptes de l’educació actual: com motivar a llegir a partir d’emocionar-se en la lectura.
Altres veus de la comunitat educativa
Ramon Terrassa i Cusí Ramon Terrassa i Cusí
Director general d'Acció...
El sentit de comunitat.
Jordi Carmona Espinosa Jordi Carmona Espinosa
Director Escola Garbí Pere Vergés...
Diga’m com avalues i et diré qui ets
Juan Carlos Palomino Juan Carlos Palomino
Consultor de Innovación Educativa
El alumno es el centro
José R. Bertolín Edo José R. Bertolín Edo
Cap d'estudis de Batxillerat....
Aprens
J. Oriol Escardíbul J. Oriol Escardíbul
Professor Titular d'...
El finançament del sistema educatiu ha de garantir un tractament...
Marta Sadurní Brugué Marta Sadurní Brugué
Directora del Laboratori de Vincle...
El principal repte de la nova escola: desenvolupar la...
Sílvia Blanch Gelabert Sílvia Blanch Gelabert
Coordinadora de pràctiques i...
Tots tenim família, no sempre és fàcil. Evitem la crítica...

Més informació