Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Rafael Ruiz de Gauna Torres
Rafael Ruiz de Gauna Torres
Director de Relacions Institucionals i Formació - Estudis Fundació Pere Tarrés

Sóc llicènciat en Biologia, PMD per ESADE. Monitor i director d'activitats de lleure infantil i juvenil , i diplomat en amimació sociocultural. Crec en el potencial de l'educació, i especialment en el lleure i l'acció social, per al creixement de les persones i per a la transformació social. Intento contribuir al desenvolupament comunitari, i a l'enfortiment de la iniciativa social amb la meva participació a moltes organitzacions de segon i tercer nivell.

 

Les tres coses que he après

1

El lleure educatiu afavoreix la igualtat d'oportunitats dels infants

En un moment d'increment de les desigualtats socials, és imprescindible repensar els nostres sistemes de benestar per a garantir la igualtat d'oportunitats de la infància, a fi que el seu naixement no condicioni inexorablement la seva vida. En aquest sentit, tot i les dificultats del món escolar i del compromís de molts mestres, és imprescindible potenciar l'accessibilitat als espais de lleure, per a afavorir el desenvolupament dels nois i noies. Es fora de l'aula on hi ha important inequitats, com ara les tic, els idiomes, el reforç escolar, o el desenvolupament de competències clau per a la vida personal i professional. Per això cal potenciar l'educació no formal, un espai privilegiat de relacions interpersonals, de capacitació en capacitats com el treball en equip, la iniciativa, la responsabilitat, ...
2

L'afecte és clau en l'educació

Certament l'educació té una part de tecnologia, de metodologia per a poder atendre i fer crèixer les persones. Ara bé, més enllà d'uns certs coneixements bàsics, és determinant l'afecte i l'exemplaritat dels educadors envers els infants. A la nostra trajectòria vital recordem aquells mestres, que amb passió, testimoni, i coherència ens han fet arribar la confiança, la tendresa i la convicció en les nostres capacitats, I no només de paraula, sinó amb signes d'afecte, amb expressions ben vives.
3

La comunitat i l'entorn eduquen

No som éssers aillats, Vivim en societat i en un entorn que ens limita i ens possibilitat. Aquesta va ser una de les intucions dels moviments pedagògics, i de les primeres colònies. Aporfitar un entorn diferent per a potenciar els infants. les escoles no poden ser centres desvinculats de l'entorn, han de ser agents de canvi i de lligam amb la comunitat. I han de poder treballar l'entorn diferent i canviant per a potenciar l'educació.
Altres veus de la comunitat educativa
Joan Canimas Brugué Joan Canimas Brugué
Observatori d'ètica aplicada...
De la utopia educativa a l'omnipresència de la formació
Sarai Samper Sierra Sarai Samper Sierra
Sociòloga
Els infants aprenen més fàcilment que els adults. Un mite a...
Josep M. Vilalta Verdú Josep M. Vilalta Verdú
Secretari Executiu, Associació...
La formació al llarg de la vida
Germán Wilfrido Sánchez Valenzuela
docente de lengua y literatura en...
Enseñar para la vida
Dionisio Romero Martínez Dionisio Romero Martínez
Estudiant de pedagogia de la UAB
Comprendre la complexitat de l'educació és clau per...
Alex Castillo Navarro Alex Castillo Navarro
President Fapac,.
Versatilitat dels nens
Antoni Giner Tarrida Antoni Giner Tarrida
Responsable de formació permanent...
La vinculació emocional entre pares i fills, un lligam que els...

Més informació