Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Ramon Rial i Carbonell
Ramon Rial i Carbonell
Coordinació Escoles Vedruna. Director
Actualment, sóc membre de l’Equip d’Educació de la Fundació Privada Educativa Vedruna-Barcelona. Director del Col·legi Escorial i de la Llar Infantil Vedruna. Mestre i Doctor en Geografia i Història. Col·laboro a la Universitat de Vic, on faig classe de Pedagogia i Didàctica del fet religiós.

Les tres coses que he après

1

Tenim una oportunitat

He après que en educació és difícil donar les coses per tancades. Sempre cal deixar la porta oberta, donar una oportunitat. Són molts els alumnes que, seguint processos maduratius diferents, i disposant d’habilitats i d’intel·ligències diverses, ens demostren que –sempre- cal donar (i a la vegada tenir) una oportunitat. Quan fem sentències, de forma absoluta i dogmàtica, neguem el canvi i la possibilitat. Vaig aprendre d’un mestre aquella cèlebre expressió: “Jo t’aprovo, si de cas, la vida et suspendrà”. Sense deixar d’exigir i de demanar responsabilitat, hem d’estar oberts a donar segones i terceres oportunitats.
2

La virtut de l'exemple

He après, i ho corroboro constantment que els millors mestres, però també els millors educadors (en l’àmbit escolar, però també de la família o de l’esplai) són aquells que són capaços de ser coherents entre allò que diuen i allò que fan. En un món on els aprenentatges entren molt per la imatge, crec que també podem dir que els aprenentatges entren per les nostres actituds, els nostres comportaments i la nostra manera de mostrar la coherència en el dia a dia. Potser ja no ens valen tants discursos, potser és qüestió de picar pedra sobre pedra, sense caure en el desànim. De molts d’aquests perfils de persones vaig aprendre. Estic convençuts que els joves d’avui en continuen aprenent.
3

La vocació per l'educació

He après, també, que els alumnes –infants i joves- aprenen per la passió que els mestres som capaços de transmetre en les nostres classes diàries. Certament hi ha eines i metodologies que poden facilitar una aprenentatge millor, però la passió i l’enamorament que mostrem en l’ensenyament dels continguts (de tota mena) esdevenen claus en l’alumne. Podríem dir que ensenyem amb el cap, però –sobretot- ensenyem amb el cor.
Altres veus de la comunitat educativa
Joan Joan
professor de secundària jubilat
L'alumne, al centre
Angel Castiñeira Fernandez Angel Castiñeira Fernandez
Director del dept. de Ciències...
Educar és estimar incondicionalment les persones
Marta Pérez Marcial Marta Pérez Marcial
Mestra de Primària i EE
Que aprenem quan creem vincles.
ALBERT ARBÓS BERTRAN ALBERT ARBÓS BERTRAN
DEGÀ DE LA FACULTAT D'...
L'ensenyament ha d'alliberar la intel·ligència en...
Josep Puy Juanico Josep Puy Juanico
Director pedagògic C.E. Gresol.-...
Defugir dels mites
Joan Moya Piñol Joan Moya Piñol
Mestre de primària
Implicació
Jaume Pera Arenas Jaume Pera Arenas
TUTOR
Hi ha coses petites importants

Més informació