Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Ramon Benet Franch
Ramon Benet Franch
Professor de FP
Porto 37 anys treballant a l’escola Joan 23 de Bellvitge. Aquest anys es poden dividir en tres grans etapes: . 15 anys de mestre i coordinador de la Segona Etapa d’EGB . 18 anys de Director d’Infantil i Primària . Actualment estic a l’etapa de FP de professor, coordinador i tutor de pràctiques d’un Cicle de Grau Superior d’Educació Infantil.

Las 3 cosas que he aprendido

1

Una certa dosis d’inseguretat és bàsica per ser un bon professor

Es difícil definir la dosis exacta d’inseguretat necessària per ser un bon mestre. Potser la podria comparar amb la que tenim quan entren per primera vegada a una aula o impartim per primera vegada una assignatura. Una dosis correcta d’inseguretat ajuda a: 1. Tenir una millor predisposició en preparar-te les classes 2. Ser receptiu als comentaris dels alumnes i als consells dels companys 3. Dedicar un temps, quan acabem una classe, a reflexionar sobre com ens ha anat i així poder gaudir de les coses que han sortit be o trobar elements de millora. 4. Que els alumnes ens vegin més humans i els sigui més fàcil apropar-se a nosaltres.
2

El treball en equip imprescindible per progressar professionalment

El treball en equip ens ajuda a: 1. Saber aprofitar la feina que fan els altres 2. Saber-nos posar fites en comú, és a dir, a tenir una responsabilitat compartida en l’assoliment dels objectius. 3. Potenciar i posar en pràctica valors personals com: saber posar-se al lloc de l’altre, reconèixer les teves limitacions, valorar les potencialitats de les altres persones. 4. Donar model als alumnes de com treballar en equip 5. Donar claredat als alumnes respecte al camí per on els professors els demanen que caminin, és a dir, a saber que esperem d’ells. 6. Distribuir-nos la feina i així poder arribar a tots els alumnes i disminuir la pressió a la que els docents estem sotmesos en el dia a dia de l’aula.
3

Investigació, innovació i experimentació aspectes necessaris per no caure en la rutina i no perdre motivació.

La feina d’un professor està limitada per uns paràmetres molt concrets que fan que hi hagi poca variació en el transcurs dels anys. Sinó hi ha una voluntat explicita del professor en canviar, rectificar i experimentar coses noves pot passar que s’habituï a repetir any darrera d’any les mateixes classes, les mateixes activitats, les mateixes proves... Si això passa és fàcil que desprès d’uns anys la seva feina sigui rutinària i hagi perdut tota possibilitat de motivació. Innovar, experimentar amb rigor, compartir les coses que han funcionat, publicar treballs i experiències exitoses... són coses que ajuden a veure la feina de l’aula d’una forma més viva i canviant. Actualment se’ns demana als professors formació permanent. Penso que la millor formació és la que parteix d’aprendre a millorar la pràctica docent des de la recerca de solucions als problemes reals que ens trobem a l’aula.
Otras voces de la comunidad educativa
Montserrat Fisas Ollé Montserrat Fisas Ollé
Docent en Educació de persones...
S’ha de garantir l’educació bàsica de totes les persones adultes...
Pere Arcas Blanch Pere Arcas Blanch
Cap de projectes d'...
L'Educació té molt a veure amb la superació de pors
Ramon Rial i Carbonell Ramon Rial i Carbonell
Coordinació Escoles Vedruna....
Tenim una oportunitat
Silvia Soldevila Bueno Silvia Soldevila Bueno
Operaria en una fàbrica
Teoria i pràctica
BLANCA PIEDRA ASTUDILLO
PROFESORA DE PRIMERO DE BASICA
ACOMPAÑAMIENTO EN LA EDUCACION
Maria Carme Boqué Torremorell Maria Carme Boqué Torremorell
Professora titular dels graus en...
L’aventura d'aprendre
Xavier Martínez-Celorrio Xavier Martínez-Celorrio
Professor de Sociologia de l'...
Tasques i activitats desafiants per crear aprenentatges valuosos...

Más información