Fundació Jaume BofillUniversitat Oberta de Catalunya (UOC)
Louise Stoll
Louise Stoll
Catedràtica d’Educació de la Universitat de Londres

Catedràtica d’Educació, London Centre for Leadership in Learning, Institute of Education, Universitat de Londres i experta de l’OCDE.

Les tres coses que he après

Els joves poden aportar molt al seu propi coneixement si els deixem.
1

Fer que la curiositat i el desig de la majoria dels alumnes marqui la diferència

Els éssers humans cerquen constantment noves experiències i intenten satisfer la curiositat sense necessitat de recompenses innecessàries. La motivació està vinculada amb l'interès i la implicació. Motivar els estudiants és una activitat complexa i idiosincràtica amb moltes solucions possibles. Els joves han de saber per què estan aprenent alguna cosa i quin element diferenciador pot aportar-los. La seva motivació per aprendre està relacionada amb la connexió a les seves pròpies vivències, a experiències que puguin imaginar o idees que els entusiasmin. Estan especialment motivats quan toca analitzar i participar en activitats que tenen un impacte determinat sobre els altres o que estan basades en temes socials, i els fascinen els projectes que els introdueixen en la comunitat, els permeten treballar en grups, tenen influència sobre les decisions reals i els plantegen desafiaments que fan que hagin de desenvolupar tècniques i coneixements que els altres valoren de forma clara.

2

Fomentar l’aprenentatge independent

La independència no és una cosa que simplement succeeix, igual que la resta de les aptituds humanes complexes. Convertir-se en independent requereix disposar de bons models, de suport i de molta pràctica. No s’aconsegueix de forma immediata i pot haver-hi molts contratemps pel camí. Quan els educadors treballen per implicar els alumnes i fomentar-ne la independència, en realitat els estan ajudant a ser responsables del seu propi aprenentatge i els estan facilitant les eines necessàries per emprendre aquest procés de forma intel·ligent i adequada. Els alumnes han de disposar de la capacitat d'experimentar amb noves idees, dur-les a terme, veure com encaixen, lluitar contra els aspectes que no encaixin i afrontar-los. Han de conèixer els objectius i les expectatives com a punt de referència per al seu treball d'aprenentatge, fet que requereix molt de temps de pràctica, reflexió, debat i nous intents.

3

Aconseguir que l’aprenentatge sigui un element social

L'aprenentatge no es du a terme de forma aïllada, sinó que els alumnes aprenen molt uns dels altres, i també de qui els envolta. Per a molts, aprendre amb companys és un aspecte fonamental. El coneixement sol construir-se durant l'intercanvi d'experiències, a través de la interacció de diverses ments que s’encaren conjuntament a un repte. La implicació social pot representar un impuls molt important de cara a l'aprenentatge. És important que els alumnes entenguin el concepte de comunitat d'aprenentatge, les cultures de col·laboració i els mètodes d'investigació en grup, que permeten als alumnes processar les idees i abordar en veu alta les seves creences, conceptes, incoherències i idees equivocades al costat dels seus companys. L'aprenentatge millora quan els alumnes descobreixen com aprendre junts, s'impliquen en converses serioses sobre l'anàlisi de temes importants, han compartit responsabilitat en el sentit d'aplicar el que saben a les noves situacions i dediquen temps a plantejar preguntes i controlar el seu propi aprenentatge, tant individualment com en grup.

Altres veus de la comunitat educativa
Josep Puy Juanico Josep Puy Juanico
Director pedagògic C.E. Gresol.-...
Defugir dels mites
Ismael Sanz Labrador Ismael Sanz Labrador
Director del Instituto Nacional de...
¿Cómo se destinan en España los recursos?
Artur Parcerisa Aran Artur Parcerisa Aran
Professor del Departament de...
Cal dedicar temps i espais per pensar en els per què
Nacho Corredor Nacho Corredor
Fundador de deba-t.org
Les actituds no s'ensenyen
Jordi Carmona Espinosa Jordi Carmona Espinosa
Director Escola Garbí Pere Vergés...
Diga’m com avalues i et diré qui ets
José Luis Quirant Navarro José Luis Quirant Navarro
Professor d'ESO a La Farga
Només s'educa des de l'estimació.
Laia Sagarra i Marín Laia Sagarra i Marín
Professora de Música a ESO i BTX i...
l'interès per millorar és bàsic

Més informació